Wat is het verschil tussen een tennisbal en een padelbal?

“Een padelbal is toch gewoon hetzelfde als een tennisbal?”, dat is de opmerking die wij regelmatig horen bij KCtennis & Padel. Mooi niet dus! Hoewel een padelbal qua kleur, grootte en materiaal op een tennisbal lijkt is deze wel degelijk anders. In dit artikel leggen we je kort uit wat het verschil is en welke bal je het beste kan kiezen.

Afmeting tennisbal versus padelbal

Een van de verschillen tussen een tennisbal en een padelbal is de grootte van de bal zelf. Een padelbal is net wat kleiner van formaat. Een tennisbal heeft een afmeting van minimaal 6,54cm en maximaal 6,86. Een padelbal daarentegen is minimaal 6,35cm en mag maximaal 6,77 cm zijn. Een klein verschil, dat met het oog nauwelijks te zien is, maar het is toch echt zo!

Balsnelheid tennisbal versus padelbal

De snelheid van een padelbal ligt een stuk lager dan een tennisbal. Dit heeft alles te maken met de interne druk. Een padelbal heeft een lagere druk (10 - 11 psi) waardoor de bal niet alleen minder vaart mee krijgt bij het raken van de bal maar ook minder hoog opstuit dan een gemiddelde tennisbal (14 psi). Het gevolg is meer reactietijd, langere rallies en een hogere intensiteit.

Vulling tennisbal versus padelbal

Binnen de tennissport heb je twee type tennisballen, als we kijken naar de vulling van de bal: drukloos en gasgevuld. Een drukloze bal heeft, zoals de naam al aangeeft, geen binnendruk (gasvulling). Omdat de bal niet met druk is gevuld is de levensduur langer, maar is de bal ook harder. Ideaal voor trainers die veel uren met dezelfde ballen willen doen of spelers die niet op regelmatige basis tennissen. Daarnaast heb je ook gasgevulde tennisballen. Deze ballen voelen wat zachter aan waardoor ze comfortabeler spelen en je meer controle hebt (langer raakpunt). Het nadeel van gasgevulde ballen is wel dat ze sneller zachter worden. 

Als we dan kijken naar padelballen dan zijn deze altijd gasgevuld en worden ze na verloop van tijd dus zachter. Zeker bij padel is het heel belangrijk dat de bal een goede druk heeft, anders is het heel moeilijk om via de wand te spelen. Heb jij het idee dat de bal minder goed stuitert? Dan adviseren wij je om een nieuw blikje padelballen te kopen! Bij KCtennis & Padel hebben we een ruim assortiment padelballen om uit te kiezen.

Bekijk ons assortiment tennisballen

Conclusie

Al met al, genoeg verschillen dus tussen een tennisbal en een padelbal. Wij adviseren dan ook echt om altijd padelballen te gebruiken wanneer je een potje padel gaat spelen. Niet alleen om de reden dat het spel compleet verandert als je met een tennisbal gaat spelen, maar ook omdat het simpelweg niet goed voor je padelracket is. Benieuwd hoe jij de duurzaamheid van je padelracket kan vergroten? Bekijk dan ons artikel 'Met deze tips verhoog je de duurzaamheid van jouw padelracket.'.

Product toegevoegd om te vergelijken