Wat is het verschil tussen tennis en padel?

Padel wordt door velen gezien als een afgeleide sport van tennis (en squash). Dit is ook niet geheel onterecht, want er zijn ook een aantal gelijkenissen tussen tennis en padel. Zo is bijvoorbeeld de puntentelling hetzelfde als bij tennis en zien we in Nederland dat veel outdoor padelbanen op tennisverenigingen terug te vinden zijn. Daarnaast vallen zowel tennis als padel onder dezelfde sportbond; de KNLTB (Koninklijke Lawn Tennis Bond). Toch zijn er ook een hoop duidelijke verschillen tussen beide sporten. In dit artikel leggen we je uit wat deze verschillen zijn.

Een tennisbaan en een padelbaan, wat is het verschil?

Om te beginnen kijken we naar de afmetingen, de opbouw en de ondergrond van de baan. Een padelbaan is in vergelijking tot een tennisbaan een stuk kleiner, namelijk 20 meter lang, 10 meter breed en 4 meter hoog (tennisbaan is 23,77 meter lang en 10,97 meter breed). Daarnaast is een padelbaan, in tegenstelling tot tennis, omringd door glazen wanden en metalen hekwerk, welke onderdeel uitmaken van het spel. De 10 meter brede achterwand is gemaakt van glas en ook de eerste 4 meter van de zijwanden zijn aan weerszijden van glas gemaakt. Het overige gedeelte is van metalen hekwerk. 

Als we kijken naar verschillen in ondergrond dan heeft tennis veel meer wisselende ondergronden, zo heb je bijvoorbeeld gravel, smashcourt, French Court (fijner dan gravel), Canada Tenn (grover dan gravel), hardcourt, kunstgras en tapijt (indoor). Bij padel bestaat de basis altijd uit kunstgras, weliswaar kortere sprieten dan bij een tennisbaan, en wordt afhankelijk van het type kunstgras gevarieerd in de hoeveelheid zand. Mocht je zowel willen tennissen als padellen, of wellicht helemaal overgaan op padel, dan is het belangrijk hier rekening mee te houden bij het aankopen van schoeisel. Hierover vertellen we meer in het artikel 'Op zoek naar padelschoenen? Hier moet je rekening mee houden. '

De verschillen tussen tennis- en padelrackets

Ten tweede, zit er een verschil in het gebruikte materiaal tussen tennis en padel. Tennis wordt gespeeld met een tennisracket, voorzien van een tennissnaar. Een tennisracket kan, mits goed onderhouden, meerdere jaren meegaan en ook de tennissnaar kan tussentijds vervangen worden. 

Een padelracket daarentegen is een stuk kleiner (maximaal 45,5cm lang en 25cm breed), dikker (38mm) en heeft geen snaren maar een blad dat uit één stuk bestaat. Hierin zitten diverse gaten die dienen voor de luchtweerstand tijdens het slaan. Het materiaal dat gebruikt wordt voor een padelracket varieert per racket en beïnvloedt de duurzaamheid en bespeelbaarheid. Hierover vertellen we meer in het artikel 'Hoe kies je het juiste padelracket?'

De duurzaamheid van een padelracket wordt naast de materiaalkeuze bepaald door de frequentie van spelen, de weersomstandigheden waarin gespeeld wordt en het onderhoud. Gesteld kan worden dat een padelracket van enige kwaliteit (zonder impact met wand of grond) tussen de 12 tot 24 maanden meegaat.

Wat is het verschil tussen een tennisbal en een padelbal?

Ten tweede, zit er een verschil in het gebruikte materiaal tussen tennis en padel. Tennis wordt gespeeld met een tennisracket, voorzien van een tennissnaar. Een tennisracket kan, mits goed onderhouden, meerdere jaren meegaan en ook de tennissnaar kan tussentijds vervangen worden. 

Een padelracket daarentegen is een stuk kleiner (maximaal 45,5cm lang en 25cm breed), dikker (38mm) en heeft geen snaren maar een blad dat uit één stuk bestaat. Hierin zitten diverse gaten die dienen voor de luchtweerstand tijdens het slaan. Het materiaal dat gebruikt wordt voor een padelracket varieert per racket en beïnvloedt de duurzaamheid en bespeelbaarheid. Hierover vertellen we meer in het artikel 'Hoe kies je het juiste padelracket?'.

De duurzaamheid van een padelracket wordt naast de materiaalkeuze bepaald door de frequentie van spelen, de weersomstandigheden waarin gespeeld wordt en het onderhoud. Gesteld kan worden dat een padelracket van enige kwaliteit (zonder impact met wand of grond) tussen de 12 tot 24 maanden meegaat.

Ook de spelregels verschillen tussen tennis en padel

Nu we de verschillen ten aanzien van de baan, het racket en de ballen besproken hebben, komen we uit bij het verschil in wijze van spelen. Tennis kan zowel in single-vorm (1 tegen 1) gespeeld worden als in dubbelspel. Bij padel is dit niet het geval, dit speel je altijd met vier spelers (2 tegen 2). 

Wat beide sporten verder gemeen hebben is dat de bal maximaal 1x mag stuiten aan eigen zijde alvorens deze naar de overkant gespeeld moet worden. Het voordeel bij padel is dat de bal ook via de glazen wand, aan eigen zijde, naar de overkant gespeeld mag worden. De kleinere baan en het gebruik van de wanden maakt padel hierdoor een super explosieve en dynamische sport, waarbij tactiek vaak nog net wat belangrijker is dan snelheid en uithoudingsvermogen zoals dit bij tennis het geval is. 

We begrijpen dat je wellicht nog meer vragen hebt over hoe je padel speelt en wat de spelregels zijn. Dit vertellen we uitgebreider in het artikel 'Padel spelregels'.

Wat is moeilijker: tennis of padel?

Door het gebruik van de wanden en het hekwerk lijkt padel wellicht een stuk moeilijker dan tennis. Toch is dit absoluut niet het geval! Sterker nog, padel is over het algemeen makkelijker en toegankelijker voor een brede groep spelers. Dit komt mede doordat de baan een stuk kleiner is en je dichter bij elkaar staat. Hierdoor hoef je zelf minder meters te maken, minder speelruimte af te dekken en is de kans op fouten ook kleiner omdat de bal een kortere afstand overbrugt. 

Door de lagere druk in een padelbal gaat de bal ook een stuk zachter en stuit de bal minder hoog op, waardoor je meer reactietijd hebt om de bal naar de overkant te slaan. Wat padel verder toegankelijker maakt dan tennis is de omvang van het racket. Een padelracket is gewoonweg een stuk kleiner, waardoor het racketpunt dichter bij je lichaam ligt en je meer hanteerbaarheid en controle ervaart. 

Allemaal factoren die ons inziens padel net wat makkelijker en toegankelijker maakt dan tennis. Pak jij het padelracket op of blijf je liever tennissen, of misschien wel allebei? Bij KCtennis & Padel kunnen wij jou in ieder geval sowieso helpen! Voor vragen kun je mailen naar info@kctennis.nl of telefonisch contact met ons opnemen (0412 760092).

Product toegevoegd om te vergelijken