Padel heeft de afgelopen twee jaar een enorme vlucht genomen. Niet alleen de vraag naar padelrackets is daarmee gestegen maar ook de behoefte aan specifieke padelschoenen is toegenomen. Toch zien wij nog maar al te vaak op clubs en in onze winkel dat er op verkeerd schoeisel wordt gespeeld, zoals hardloopschoenen of zaalvoetbalschoenen. Bij padel maak je veel explosieve bewegingen in verschillende richtingen en daarom is het van groot belang om goede schoenen te hebben. Met goede schoenen ben je niet alleen in staat om de sport beter te kunnen beoefenen maar misschien nog wel belangrijker: het verkleint de kans op blessures.

In dit artikel leggen we je alles uit over waar je op moet letten bij het aanschaffen van padelschoenen.   

Welke zooltypen zijn er bij padelschoenen?

De zool is misschien wel het meest cruciale onderdeel van een padelschoen. De zool bepaald namelijk de mate van grip en in hoeverre jij dus in staat bent goed te kunnen bewegen op de baan. Een goede zool moet je enerzijds voldoende grip geven bij het afzetten en anderzijds ook de ruimte bieden om door te kunnen glijden bij het halen van een bal. Onderstaand leggen we je de verschillen uit:

Omni-zool: een omni-zool (ook wel nopjes-zool genoemd) heeft diverse nopjes op het profiel van de zool. Hoe dieper de nopjes, hoe meer grip. Van de drie zooltypen heeft de omni-zool het meeste grip maar is het wel lastig om te kunnen glijden. Ben jij een speler die niet glijdt en het liefst zoveel mogelijk grip heeft? Overweeg dan een padelschoen met omni-zool te pakken.

Visgraatzool: de visgraat-zool is duidelijk te herkennen aan het zigzaggende profiel op de zool. Ook hier geldt de regel, hoe dieper de groeven hoe meer grip. Padelschoenen met een visgraatprofiel zijn geschikt voor padelbanen waar zand op ligt. Met dit type zool heb je zeker voldoende grip bij het starten van je loopactie en kan je voldoende naar de bal toe glijden om in een uiterste poging te bal nog te halen.

Gemengde zool: een gemende-zool combineert beide bovenstaande profielen. Je zult aan de ene zijde van de schoen nopjes aantreffen voor extra grip en de andere zijde visgraat voor meer bewegelijkheid en mogelijkheid tot glijden. Spelers die op veel verschillende ondergronden spelen zullen vaak de voorkeur geven aan dit type zool.

*enkele andere merken hebben net een andere variant zool. Deze kan je in de meeste gevallen het beste onder de categorie ‘gemende zool’ plaatsen.

Stabiliteit & demping

Stabiliteit: Een padelschoen moet voor voldoende ondersteuning en stabiliteit zorgen. Dat wil zeggen dat een padelschoen nauw moet aansluiten bij je voeten om te voorkomen dat het naar links of rechts kan kantelen. Daarnaast is het belangrijk om een schoen te kiezen met voldoende flexibiliteit in het bovenwerk. Door alle korte bewegingen die je maakt wil je wel dat een schoen voldoende meebeweegt en je daarin niet beperkt. De mate van gewenste flexibiliteit is afhankelijk per persoon. Ben je een speler met zwakkere enkels of knieën, ga dan net voor een iets steviger bovenwerk.

Demping: demping is het absorptievermogen van een schoen om krachten en trillingen op te vangen. Zeker bij padel ben je continu in beweging en kom je geregeld van de grond waardoor het belangrijk is om een schoen te hebben die deze schokken opvangt. Goede demping speelt niet alleen comfortabeler maar zorgt ook voor minder impact op je gewrichten, en dus minder blessures.  

Maatvoering & pasvorm

Maatvoering: Ons advies is om altijd minimaal een halve schoenmaat groter te pakken dan je gewend bent. Tijdens het maken van explosieve bewegingen gaan je voeten altijd iets schuiven in de schoenen waardoor je voeten net wat meer ruimte nodig hebben. Daarnaast moet je rekening houden met het feit dat je voeten, door de warmte, altijd iets gaan uitzetten tijdens het sporten. Ook raden wij aan om ten alle tijden sportsokken te gebruiken. Sportsokken zijn door het materiaalgebruik en dikte beter bij het voorkomen van blaren en schuurplekken. Bij het passen van een padelschoen dien je dus ook rekening te houden met de dikte van de sportsok.

Pasvorm: KCtennis & Padel heeft verschillende schoenenmerken. Ieder merk en ieder model heeft zijn eigen pasvorm. Belangrijk is dat de schoenen comfortabel zitten en voldoende aansluiten. Daarbij moet je rekening houden met de breedte van je eigen voeten. De huidige schoenenmerken die wij voeren hebben de volgende pasvorm:

Padellen op tennisschoenen: kan dat?

Wij krijgen regelmatig de vraag of je ook tennisschoenen kan gebruiken bij padel. Bij de meeste tennisschoenen is dit mogelijk. Tennis en padel lijken in enkele opzichten zeker op elkaar en ook sommige ondergronden komen overeen.

Belangrijk om op te letten, bij je huidige tennisschoenen of wanneer je schoenen wilt kopen die voor beide sporten geschikt zijn, is de zool. Ons advies zou zijn om een tennisschoen te pakken met een visgraatprofiel. Een visgraatprofiel is grover waardoor je ook op padelbanen waar wat meer zand op ligt voldoende grip hebt. Daarnaast is het belangrijk dat je een niet al te stugge schoen hebt. Een soepele schoen gaat je helpen makkelijker te kunnen bewegen op de korte afstand, wat je zeker nodig gaat hebben bij padel.

Vervang je schoenen op tijd!

De slijtage van een schoen is afhankelijk van hoe vaak je speelt, de intensiteit waarop je dit doet en de kwaliteit van de schoen. Vaak hebben de duurdere padelschoenen ook een duurzamere en slijtvastere zool.  Soms kan een schoen er van de buitenkant nog goed uitzien maar is de demping aanzienlijk verminderd, de zool dunner geworden en heb je dus minder grip. Vervang daarom tijdig je padelschoenen!

Hulp nodig?

Bij KCtennis & Padel hebben wij een ruim aanbod aan schoenen. We kunnen ons voorstellen dat het daarom niet eenvoudig is om de beste schoen voor jou te kiezen. Twijfel je ergens over? Neem dan gerust contact met ons via 0412 760092 of door een mail te sturen naar info@kctennis.nl, wij helpen je graag verder. Liever diverse schoenen passen? Dat kan in onze fysieke winkel, in Oss.

Product toegevoegd om te vergelijken