Hoe kies je het juiste padelracket?

Een geschikt padelracket uitzoeken kan soms behoorlijk lastig zijn. De hoeveelheid keuze op de markt maakt het er niet makkelijker op. Het belangrijkste is dat je een racket kiest dat écht bij je past. Er is namelijk niet één specifiek racket dat voor iedereen geschikt is. Iedere type speler heeft tenslotte zijn eigen wensen en speelstijl. In dit artikel geven we jou handvatten om je te helpen bij het kiezen van jouw padelracket! Kom je er niet uit of wil je wat extra advies hebben? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag.

5 Belangrijke factoren bij de keuze voor een perfect padelracket

Wanneer je een padelracket gaat kopen zijn er vijf factoren die een belangrijke rol spelen: bladvorm, balanspunt, gewicht, materiaal en gatenpatroon. We raden dan ook aan om deze vijf aspecten mee te nemen in je uiteindelijke keuze voor een specifiek racket. 

1. Bladvorm

Padelrackets kennen een onderscheid in drie soorten bladvorm: een ronde vorm, een druppelvorm en een diamantvorm. Het type bladvorm bepaalt de hoeveelheid power, controle en speelcomfort. De keuze om een bepaald type padelracket te kopen is dus afhankelijk van je doel.

Rond

Een rond blad heeft een grotere sweetspot (ideaal raakpunt) dan een druppel -en diamantvormig blad. Ben je een beginnende padelspeler? Met een rondvormig racket raak je makkelijker de bal en kan je de bal beter controleren. Voor gevorderde spelers maakt het ronde padelracket kort cross ballen makkelijker en is het eenvoudiger om nauwkeurige ballen in de hoek te spelen. Het is dus absoluut niet zo dat een rond blad enkel voor beginnende padellers is, maar voor spelers die gewoonweg meer controle willen hebben.

Druppel

Een druppelvormig blad is de vorm die tussen diamant en rond in zit. Het voordeel van een druppelvormig blad is dat deze makkelijker snelheid genereert in je slagen. Dit type blad is geschikt voor de gemiddelde tot gevorderde padelspeler. Vaak is dit ook de beste keuze voor ervaren tennissers die beginnen met padel.

De sweetspot zit bij dit type bladvorm een stuk hoger in het blad en is wat kleiner in vergelijking met een ronde bladvorm. Hierdoor wordt het iets moeilijker om de bal goed te raken. De bladvorm geeft een goede mix van power en controle. Daarom is deze vorm het meest populair onder padelspelers.

Diamant

Vanwege de kleine sweetspot is een diamantvormig blad geschikt voor de gevorderde padelspeler. De sweetspot zit hoog in het blad, is een stuk kleiner en geeft hierdoor veel power. Ben je dus iemand met de nodige padelervaring, die agressief speelt en houdt van smashen, dan is deze vorm geschikt voor je. Het extra gewicht in de bovenkant van het blad draagt ook bij aan extra power.

2. Balanspunt

Naast de vorm van het blad dien je ook rekening te houden met het balanspunt. Het balanspunt van een padelracket kan op drie plekken zitten: hoog, midden en laag.

Rond

Een rond blad heeft een laag balanspunt. Bij een laag balanspunt zit het gewicht dicht bij het handvat. Hierdoor kan je makkelijker zwaaien met het racket en ervaar je veel controle. De keerzijde van een laag balanspunt is dat je minder power hebt en dus harder moet werken om de ballen weg te slaan.

Druppel

Even balanced rackets, zoals het ook genoemd wordt, zie je vaak bij druppelvormige rackets en sommige ronde rackets. Bij het balanspunt in het midden is het gewicht evenredig verdeeld over het racket. Dit zorgt voor een juiste balans tussen power en controle.

Diamant

Een hoog balanspunt komt vrijwel altijd voor bij enkel diamantvormige rackets. Een hoog balanspunt houdt in dat het gewicht bovenaan in het racket zit. Het racket voelt zwaarder aan en zorgt voor veel power in je slagen. Let op, een racket met een hoog balanspunt kan belastend zijn voor de arm op de langere termijn.

3. Gewicht

Welk gewicht je moet hebben voor een padelracket is erg subjectief en afhankelijk van verschillende factoren. Zo moet je rekening houden met je lengte, lichaamsgewicht en speelstijl. Het belangrijkste is dat je een racket kiest die fijn in de hand ligt en niet te zwaar aanvoelt. De algemene richtlijnen zijn als volgt:

Lichte rackets bewegen makkelijker en zorgen voor een snellere reactietijd aan het net. Het makkelijke bewegen en de lichte weerstand van een licht racket is ideaal voor beginners en (kleinere) dames en kinderen. Hoe zwaarder het racket is, hoe meer power je kunt genereren. Voor kinderen hebben wij een aparte categorie met junior padelrackets.

Ontdek het gewicht wat het beste bij jou past.

4. Materiaal

Een vierde pijler voor jouw ideale padelracket is het materiaalgebruik. Een padelracket is opgebouwd uit het blad, frame, kern, shaft en grip

Kern

De kern van een padelracket kan bestaan uit de onderstaande drie materialen. Voor de tennissers onder ons, de kern moet je zien als de bespanning in een tennisracket.

  • Polytheen (zacht materiaal, veel comfort maar minder power):
  • EVA (harder materiaal, meer power en duurzamer)
  • Hybride (combinatie van EVA en Polytheen)

Frame

Het frame van een padelracket is meestal gemaakt van glasvezel, grafiet of carbon.

Carbon is licht en duurzaam materiaal. Het brengt alleen wel hoge kosten met zich mee. Bij padelrackets wordt daarom vaak aangegeven hoeveel carbon erin is verwerkt. Hoe meer carbon er in een racket zit, hoe langer het racket meegaat en hoe harder het racket aanvoelt. Glasvezel is het goedkoopste en minst duurzame materiaal en zie je veelal terug in de goedkopere (onderbouw) rackets.

Blad

Glasvezel, grafiet en carbon zijn ook de materialen die het meest gebruikt worden bij afwerking van het racket, het blad. Een racket afgewerkt met een glasvezel blad geeft het meeste comfort. Doordat het materiaal minder duurzaam is zal het racket sneller slijten en aan vervanging toe zijn. Grafiet heeft een hogere duurzaamheid en biedt juiste mix tussen power en controle. Rackets met een carbon blad zijn stijver, stugger en duurzamer. Het carbon zorgt ervoor dat je een heel direct gevoel hebt en de bal makkelijker kan plaatsen en controleren. Gevorderde spelers met een goede techniek kiezen daarom sneller voor een racket met een blad van carbon.

5. Gatenpatroon

Ieder padelracket heeft een speciaal gatenpatroon in het blad. Er bestaan drie soorten gatenpatronen voor padelrackets, ieder met specifieke eigenschappen. Afhankelijk van je speelniveau, is een ander gatenpatroon raadzaam.

Parallel holes voor beginnende padelspeler

Ten eerste is er het gatenpatroon waarbij alle gaatjes horizontaal en parallel over het padelracket lopen, ook wel “parallel holes” genoemd. Dit patroon is ideaal voor de beginnende padelspeler, het patroon zorgt namelijk voor extra stabiliteit. 

V-holes patroon voor de aanvallende speler

Daarnaast bestaat het “V-holes” patroon, wat zich kenmerkt aan de gaatjes die in een V-vorm geplaatst zijn. Een padelracket met een “V-hole ”patroon biedt meer controle en grip en is daardoor uitermate geschikt voor de aanvallende speler. 

Custom holes voor de gevorderde speler

Tot slot is er het padelracket waarbij de gaatjes willekeurig verdeeld zijn over het blad. Dit patroon wordt ook wel “custom holes ”genoemd. Niet alleen het patroon van de gaatjes is anders, ook de diameter van de gaatjes verschilt soms. Dit type padel racket is geschikt voor de gevorderde speler met veel balgevoel. 

Conclusie bij de aanschaf van jouw ideale padelracket

Ben jij een beginnende padelspeler? Dan adviseren jou om te starten met een padelracket met een ronde vorm en niet al te veel gewicht (voor mannen rond de 365 gram, voor vrouwen nog wat lager). Je krijgt hiervoor een racket dat manoeuvreerbaar is in de plaats, met veel controle. Heb je al wat meer ervaring of voorheen regelmatig getennist? Dan zou je ook een druppelvormig blad kunnen overwegen met een laag tot midden balanspunt. Je behoudt hiermee voldoende controle maar ervaart meer power dan bij een rond blad. Ben jij een ervaren padeller? Dan weet je wellicht al iets beter waar je naar op zoek bent en kan je variëren in vorm, gewichtsklasse en balanspunt. Om je alvast wat op gang te helpen bij het kiezen van jouw ideale racket hebben wij onze padelrackets alvast ingedeeld op niveau:

Mocht je eenmaal een padelracket gekozen hebben en willen weten hoe je de duurzaamheid ervan verhoogd? Lees dan deze handige blog.


Padelrackets testen bij KCtennis & Padel

Een racket aanschaffen zonder precies te weten hoe het speelt en of het bij je past is niet ideaal. Dat begrijpen we bij KCtennis & Padel maar al te goed, daarom bieden jou de mogelijkheid om diverse padelrackets vrijblijvend te testen. Je betaalt hiervoor borg en €30 testkosten per racket. Als je na het testen tot aankoop van een nieuw racket overgaat dan verrekenen we de testkosten met het aankoopbedrag. Bekijk hier alle padel testrackets

Product toegevoegd om te vergelijken