Het kan je vast niet zijn ontgaan; de opkomst van de populaire sport ‘padel’ in Nederland. Binnen een straal van 10km is er in jouw omgeving ongetwijfeld één of meerdere padelbanen te vinden. Maar wat is padel nou eigenlijk? Op deze pagina leggen we je in het kort uit wat deze sport inhoudt. Wil je meer informatie hebben over bijvoorbeeld wat het verschil tussen tennis en padel is, hoe je het speelt, wat de spelregels van padel zijn of waar je op moet letten bij het kopen van een padelracket? Klik dan verder op één van de onderstaande links.

Waar komt padel vandaan?

Padel (je spreekt het uit als Pá-del) is van origine een Mexicaanse sport en wordt gezien als een combinatie van squash en tennis. Het werd in de jaren ’60 bedacht door de rijke Mexicaanse zakenman Enrique Corcuera. De sport werd ontwikkeld met het idee dat het makkelijker te spelen moest zijn dan tennis of squash. Padel verspreidde zich snel door de Latijnse landen en is daar nu de op één na meest beoefende sport. Sindsdien wordt het alsmaar populairder in de rest van de wereld. In 2006 haalde voetbaltrainer Guus Hiddink het padel naar Nederland en bouwde naast het PSV stadion Nederland’s eerste padelbaan.

Het padel speelveld

Je speelt het met vier personen (2 tegen 2) op een rechthoekige baan, omringd door glazen wanden en hekwerk, met een net ertussen. In vergelijking tot een tennisbaan is een padelbaan een stuk kleiner, namelijk 10 meter breed en 20 meter lang. De moderne padelbaan, zoals we deze in Nederland vrijwel alleen nog maar zien, heeft een glazen achterwand en ook de eerste 4 meter van de zijwanden zijn aan weerszijden van glas gemaakt. Het overige gedeelte van de zijwanden zijn van metalen hekwerk gemaakt.

Het padelracket

Je speelt padel met een specifiek padelracket en padelballen. Een padelracket is een stuk kleiner en dikker dan een tennis -en squashracket en heeft een gesloten racketblad met daarin diverse gaten. Daarnaast beschikt iedere padelracket over een koordje, die bevestigd moet worden aan je pols, voor de veiligheid van je medespelers.

De spelregels in het kort

Net als bij tennis mag de bal maximaal 1x stuiteren aan de eigen zijde alvorens deze naar de overkant geslagen moet worden. De bal mag ook rechtstreeks uit de lucht geslagen worden of, zoals bij squash, via de wand gespeeld worden. Dit zorgt ervoor dat ballen die onhaalbaar lijken alsnog gehaald kunnen worden. De kleinere baan en het gebruik van de wanden maken padel een super explosieve en dynamische sport, waarbij tactiek vaak veel belangrijker is dan snelheid en uithoudingsvermogen. Wil je meer weten over de spelregels? Lees dan ons artikel over 'Padel Spelregels'.

Beeld zegt natuurlijk veel meer dan tekst, bekijk daarom de onderstaande video en hopelijk word jij net zo enthousiast van padel als dat wij zijn!

Indoor- en outdoor padellen

Padel kun je zowel in verschillende indoor-gelegenheden spelen als buiten op de club. Bij deze indoorbanen hoef je vaak geen lid te zijn en betaal je een uurtarief. Wil je liever buiten padellen, dan kun je terecht bij diverse tennisclubs waar ook padel wordt aangeboden. Hiervoor betaal je een lidmaatschap en kan je in de meeste gevallen onbeperkt spelen. Een overzicht van alle padelbanen in Nederland vind je op de website van de KNLTB (Koninklijke Lawn Tennis Bond en tevens dé bond van padel).

Zoek je meer informatie over padel?

Echt weten wat padel is doe je pas als je de sport zelf ervaart. Padelspullen koop je gemakkelijk op onze website. Heb je nog vragen? Kom gerust langs in de winkel of neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder. Bekijk ook onze andere blogs.

Product toegevoegd om te vergelijken