Bij de meeste snaren die op onze site staan gegevens vermeld die de specifieke snaareigenschappen omschrijven. Hieronder wordt in het kort toegelicht wat al deze gegevens nu precies inhouden.

In de basis zijn er twee verschillende soorten snaren:

1) Natuur darm.

Snaren van natuurlijke darm worden via een ingewikkeld fabricageproces gemaakt van dierlijke darmen. De belangrijkste eigenschappen van natuurlijke darm zijn: een hoge elasticiteit, een hoge spanningsstabiliteit en veel balgevoel. Belangrijkste nadelen zijn een hoge prijs en gevoeligheid voor weersinvloeden. Hierdoor zijn deze snaren ook minder duurzaam.

2 Synthetische snaren

Synthetische snaren zijn vaak technisch hoogwaardige producten die constant verbeterd zijn waardoor inmiddels het gevoel en elasticiteit van natuurlijke darm benaderd kan worden. De nadelen van natuurlijke darm worden zoveel mogelijk beperkt Binnen de synthetische snaren bestaan een aantal productgroepen:

Nylon snaren:


Dit zijn de meest gebruikte snaren. Deze snaren zijn opgebouwd uit een centrale nylon kern met daaromheen verschillende beschermende filamenten(vezels). Deze snaren geven een vrij goede speelbaarheid en zijn daarnaast door hun lage prijs ook te gebruiken door spelers die veel snaren verbruiken.

Multi-Filament snaren:


Om de eigenschappen van een natuurlijke darm zo dicht mogelijk te benaderen worden een groot aantal microvezels getwijnd tot een enkele centrale snaar die daarna omwikkeld wordt met een beschermende laag filament en vervolgens vaak afgewerkt wordt met een slijtvaste coating. Hierdoor ontstaat een grotere elasticiteit (balversnelling) en speelbaarheid (balgevoel). Nadeel is dat de snaar snel kapot gaat vanaf het moment dat de buitenste beschermlaag versleten is.

Titanium snaren:

Kort nadat de titanium rackets de markt veroverden kwamen ook de "revolutionaire" titanium snaren op de markt. Gebaseerd op het principe van de nylon of multi-filament snaren werd titanium toegevoegd aan de beschermende buitenlaag om het materiaal te beschermen tegen UV-straling en slijtage, of het werd aan de snaarkern toegevoegd om de speelbaarheid te verbeteren.

Polyester snaren:

Polyester snaren hebben meestal een vrij simpele constructie: ze bestaan uit een enkelvoudige polyester filament met daaromheen een dunne coating. Polyester snaren zijn te verkrijgen in verschillende diktes waardoor een keuzemogelijkheid ontstaat tussen elasticiteit en duurzaamheid. Polyester snaren zijn doorgaans weinig elastisch, geven veel kracht en zijn bijzonder duurzaam.

Snaarspanning en -dikte

Naast de keuze van het juiste racket is ook de keuze van de juiste snaar en aanspankracht zeer belangrijk. In het algemeen betekent een hoge aanspankracht minder balversnelling maar meer balcontrole. Met een lagere aanspankracht genereer je meer balversnelling; dit gaat helaas ten koste van de balcontrole.

Snaren Eigenschappen
Snaar spanningLagerHoger
PowerMeerMinder
ControleMinderMeer
SweetspotGroterKleiner
DuurzaamheidHogerLager
GevoelBeterSlechter
TrillingMeerMinderSnaardikte

Dunnere snaren: 1,25 tot 1,33mm. geven de hoogste balversnelling met minder duurzaamheid van de speler die hard slaat. De beste keuze voor spelers die op zoek zijn naar veel balgevoel.

Medium snaren: 1,34 tot 1,40 mm. voor het beste compromis tussen balversnelling, balgevoel en duurzaamheid.

Dikke snaren: meer dan 1,40 mm. voor een extreme duurzaamheid. De prestatie is beperkt en deze snaren zijn daarom vooral geschikt voor spelers die veel snaren verbruiken.

In grote lijnen kunt je de volgende omrekentabel aanhouden.

Gauge Millimeter EU

14 / 15 1,36 - 1,45

15 / 16 1,31 - 1,35

16 / 17 1,26 - 1,30

17 / 18 1,21 - 1,25

18 / 19 1,16 - 1,20

- 1,10 - 1,15 7

 

Snaar dikte
Snaar diameterDunnerDikker
ElasticiteitMeerMinder
DuurzaamheidLagerHoger
SpinMeerMinder
GevoelBeterSlechter
TrillingMinderMeerSnaarpatroon

Er bestaan verschillende combinaties van aantallen lengte- en breedtesnaren in rackets, zoals 16x19, 16x20, 18x19 en 18x20. De lengtesnaren zijn van invloed op de speeleigenschappen van het racket. Bij 16 lengte snaren zijn de mazen tussen de onderlinge snaren groter dan bij 18 lengtesnaren. Deze grotere mazen geven meer comfort maar zorgen er wel voor dat de snaren sneller slijten. Meer lengtesnaren en dus kleinere mazen geven meer controle en minder slijtage.

Product toegevoegd om te vergelijken