Nu de lessen, sportclubs en verenigingen als padelstoelen uit de grond schieten, is het hoog tijd om de sport “padel” eens verder onder de loep te nemen. Wat is het voor sport, waar komt het vandaan en de meer praktische vraag op ieders lippen: hoe speel je het?


Wat is padel voor sport?

Padel is een combinatie van tennis en squash. Je speelt padel met vier personen op een rechthoekig veld, een padelbaan van 10 bij 20. De baan is omringd door wanden en vrijwel altijd zijn deze een mix van glas met hekwerk. 


Bij padel gebruik je een padel racket en een padelbal, daarnaast maak je tijdens het spel gebruik van de wanden. Omdat de wanden onderdeel uitmaken van het spel speelt kracht geen grote rol bij padel. Hierdoor kan de sport door iedereen worden uitgeoefend. Vanwege het spel met vier personen is padel bovendien een heel sociale sport.


Hoe speel je padel?

Padel speel je altijd met vier personen in een twee tegen twee constructie. De padelbal heeft veel gelijkenis met de tennisbal, maar is toch anders. Omdat een padelbal een lagere atmosferische druk per vierkante centimeter heeft dan een tennisbal, heeft deze over het algemeen minder snelheid dan een tennisbal. 


Wat zijn de spelregels van padel?

Het is zoals gezegd toegestaan om tijdens het spel de wanden te gebruiken. Je mag de wanden alleen gebruiken als de bal heeft gestuiterd in het vak van de tegenstander. Raakt de bal direct het glas? Dan is dat een punt voor de tegenstander.


Service bij padel mag via de wanden

De opslag bij padel is altijd onderhands en diagonaal. Vóór het opslaan dien je te stuiteren. Bij de opslag zelf is het ook toegestaan de wanden te gebruiken, maar niet het hekwerk. Wanneer de padelbal via een te strakke service het hekwerk raakt en niet de glaswand, betekent dit een tweede servicebeurt.


Puntentelling van padel gelijk aan tennis

De puntentelling van padel is hetzelfde als die van tennis. Dat betekent: 15, 30, 40, deuce, advantage en game. Vaak wordt er best of 3 sets gespeeld.


Waar komt padel vandaan?

Padel spreek je uit als pâh-dèl, met een korte a en een korte e. De oorsprong van padel ligt bij Engelse schepen die in 1890 worden aangepast om passagiers te vermaken met een aan tennis verwante sport. Hierbij worden peddels gebruikt, wat de naam uiteraard inspireert. 


In 1924 wordt de sport als ‘paddle tennis’ in New York geïntroduceerd, waar de sport in 1928 wordt opgepikt en meegenomen naar Mexico. Via een vriendschap belandt paddle tennis in 1974 in Spanje, waar het vervolgens vanaf 1975 écht tot bloei komt. 


Spaanse invloeden in padel

De sport bereikt succes en trekt de aandacht van leidende figuren in de tenniswereld. Er worden toernooien georganiseerd, de sport verspreidt zich en in korte tijd bouwen clubs hun eigen padelbanen. Zuid-Amerikaanse landen ontdekken de sport. 


In de jaren 80 ontwikkelt de sport zich in Spanje. In 1991 wordt in Madrid de International Padel Federation opgericht. In 1993 wordt de sport erkend door de sportraad. Sindsdien worden in Madrid de internationale kampioenschappen gehouden.


Alles voor padel koop je snel bij KCTennis

Ben je benieuwd naar deze mooie sport en wil je het zelf wel eens proberen? Neem dan eens een kijkje in het volledige assortiment aan padel producten bij KCTennis. 


Eerst een padel racket uitproberen?

Kom meer te weten over padel en maak zélf kennis met de sport. KCTennis heeft namelijk padel rackets om uit te proberen! Neem vrijblijvend contact met ons op of breng een bezoek aan onze winkel voor het juiste advies op maat.


Waar kan ik padel spelen?

Wil je weten waar je padel kunt spelen? Met behulp van de Padel club zoeker vind je alle padelbanen in Nederland! Via Google Maps kun je kijken welke padelbaan er bij jou in de buurt zit.

Product toegevoegd aan wensenlijst
Product toegevoegd om te vergelijken